Vytlačiť túto stránku

Majstri v ohýbaní

Napísal femme 17. august 2016

Nábytok bol a bude vždy súčasťou nášho života. Ak je pohodlný a dizajnovo zvládnutý, potom je radosť bývať a pracovať v takom prostredí. Prinášame vám troch návrhárov, ktorí si svojimi návrhmi podmanili naše srdcia a domácnosti.

„Tonetka“ nesmela chýbať v našich domovoch

Michael Thonet (1796-1871) bol nemecký podnikateľ, stolár a návrhár nábytku z nemeckého Porýnia. Usadil sa na Morave, kde založil v Koryčanoch a v Bystřici pod Hostýnem továrne na nábytok z ohýbaného dreva. Bola to v tej dobe dizajnová novinka, ktorá zaujala aj kancelára Metternicha. Vďaka tomu, Thonet obdržal privilégia c.k. dvorskej komory a bolo mu dovolené ohýbať drevo do akýchkoľvek tvarov a zakrivení. Na začiatku jeho úspechu a neskôr rodinnej firmy stála jednoduchá stolička číslo 14, ktorá je obľúbená aj v súčasnosti. Pomenovanie dostala podľa poradia vo firemnom katalógu. Číslo 14 je typická jedálenská stolička v elegantnom tvare, pevná ale zároveň ľahká. Po druhej svetovej vojne bol v roku 1945 majetok rodine znárodnený a ich bystřický závod premenovaný na TON (Továreň ohýbaného nábytku - 1953).

Relaxačné kreslo v pohodlí domova

Alvaro Aalto (1898-1976) bol predstaviteľom fínskej architektúry a dizajnér nábytku, textilu a skla. Bohatá tvorba Alvara Aalta ovplyvnila modernú architektúru a dizajn na celom svete. Jeho stavby sa nachádzajú po celom svete, ale vrcholom jeho architektonickej tvorby je návrh centra Helsínk a kongresové centrum Finlandia v Helsinkách (1973). V roku 1935 sa stal spoluzakladateľom nábytkárskej firmy Artek. Vytvoril vizionársku konštrukciu pohodlného kresla Lounge Chair 406 (1939), ktoré pre jeho pohodlie nazýval aj Pension Chair. Na konštrukciu kresla bolo použité masívne ohýbané brezové drevo a sedacia časť bola s navzájom popretkávaných bavlnených popruhov.

40 rokov pohodlia, štýlu a slobodnej voľby

Cesta ikonického kresla POÄNG z IKEA začala v roku 1976 a pokračuje dodnes. Avšak len málo ľudí vie, že tento nadčasový čistý škandinávsky vzhľad vychádza z pera japonského dizajnéra. Na pripomenutie si tohoto výročia IKEA predstavuje jeden nový rám a šesť nových poťahov.
Noboru Nakamura prišiel do Severnej Európy, pretože sa mu páčil tamojší prístup k dizajnu. Výrobky, ktoré ho oslovili, boli nielen príjemné na dotyk, ale i dobre využiteľné. Inšpirovalo ho, že každý produkt mal svoj vlastný význam a hodnotu. „Nikdy nepochopíte pravú hodnotu produktov, pokiaľ ich nevyskúšate,“ povedal Nakamura. Trvá na tom, že možnosť dotknúť sa výrobku je nevyhnutná, pretože obrázky iba ukážu, ako veci vyzerajú.


Zákazníci si tak teraz môžu vybrať z ešte väčšej ponuky. Látkové poťahy sú vyrobené zo 100% bavlny z udržateľnejších zdrojov.