Slovenské TICHO žiari v Miláne

Na veľtrhu v Miláne má premiéru exkluzívna edícia kabinetu od svetovej dizajnérskej značky Laura Meroni, ktorú navrhol výtvarník Robert Hromec.


Vyrobí sa iba 33 kusov
, záujem majú zberatelia z celého sveta

Súčasné slovenské umenie opäť raz získalo medzinárodné uznanie. Výtvarné návrhy 45-ročného Roberta Hromca si spomedzi stoviek konkurenčných návrhov z celého sveta vybrala prestížna dizajnérska značka Laura Meroni. Bratislavský umelec nazval svoje návrhy SILENZIO – TICHO. Návrhy znázorňujú kresbu siluet tvárí, ktoré medzi sebou komunikujú tichom. Každá tvár je nakreslená formou stredovekej techniky intarzie za pomoci drevených farebných dýh, ktoré vytvárajú 3D farebnú mozaiku. Na dosiahnutie plasticity a 3D efektu boli na kabinety vybrané dyhy rôznych odtieňov dreva z celého sveta, napr. borovica z Karolíny, anigre z Afriky, platan zo Severnej Ameriky, javor a drevo ľaliovníka tulipánokvetého z východu USA.


Výroba každého kusu kabinetu je majstrovská ručná práca, realizuje ju špičkový nábytkár Bruno Longoni, ktorého diela sa nachádzajú napr. v MoMA v New Yorku a v mnohých ďalších galériách.

Kabinet má rozmery 50 cm (š) x 140 cm (d) x 75 cm (v). V rámci limitovanej edície sa vyrobí len 33 kusov, každý bude signovaný Robertom Hromcom. Už teraz počet záujemcov vysoko prevyšuje ponuku, o tento kus nábytku majú záujem zberatelia a milovníci umenia z celého sveta. Cena jedného kabinetu bude približne 12 000 eur. Vzhľadom na veľký záujem však môže narásť i niekoľkonásobne, pretože niekoľko kusov bude v medzinárodných aukciách. Jeden kabinet sa ocitne aj na Slovensku, vlastníkom pilotného nultého kusu bude samotný umelec.

Premiéra kabinetu SILENZIO sa uskutočnila na najväčšom európskom veľtrhu dizajnu a nábytku, ktorý sa koná v Miláne od 12. do 17. apríla 2016. Na toto podujatie si prestížne značky schovávajú svoje tromfy a celý rok čakajú, kým ich môžu pred vyše 300 000 návštevníkmi a vyše 2500 vystavovateľmi ukázať. Paradoxne, samotný výtvarník si slávnostnú premiéru svojho diela osobne neužil : „Nie preto, žeby som nechcel, ale akurát v tom čase otváram svoju veľkú výstavu vo Frankfurte nad Mohanom. Kabinet bude mať po veľtrhu v Miláne samostatné promo podujatie, tam, samozrejme, už nebudem chýbať. Som šťastný, že moja 25-ročná práca dostala aj takúto podobu a ocenenie,“ vyjadril sa Robert Hromec.

Kto je Robert Hromec:

-        Žilinský rodák (nar. 1970) vyštudoval v roku 1995 grafiku na City College v New Yorku, v roku 1998 absolvoval odbor maľba na Hunter College v New Yorku a v roku 2002 zavŕšil doktorandské štúdium na Katedre dizajnu Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V roku 1997 bol štipendistom na Slade School of Fine Art v Londýne. V rokoch 1992 až 1998 pracoval v Metropolitnom Múzeu umenia v New Yorku.

-        Od roku 1990 vystavoval na vyše sedemdesiatich výstavách v USA, Kanade a Európe, okrem iného v Metropolitnom múzeu v New Yorku, v Paláci národov v Ženeve a New Yorku, Claudine Hohl Galérii v Zurichu, v Lu.C.C.A Palazzo Boccelli v talianskom Lucca, vo Frankfurter Künstlerclub vo Frankfurte nad Mohanom, GMB, v Danubiane Meulesteen art múzeu, v múzeu Cortijo Miraflores, The Houses of Art Gallery, Red Penguin Art Gallery v Marbelli, v Slovenských inštitútoch vo Viedni, Berlíne, Prahe, v Europacentre v Grazi a inde.

-        Jeho obrazy sú súčasťou prestížnych zbierok doma aj v zahraničí.

-        Gro jeho tvorby je maľba na plechu, ide o vysoko sofistikovanú autorskú techniku s 3D efektami

-        Kniha o jeho tvorbe „New Mixed-Media Paintings on Aluminum Plate“ je ako jediná zo slovenskej výtvarnej scény zaradená do knižničného fondu americkej Kongresovej knižnice vo Washingtone a nachádza sa vo vyše 50 najnavštevovanejších umeleckých knižniciach v USA, ako sú Metropolitan Museum of Art, Brooklyn Museum, MoMA New York a iné.

-        Robert Hromec žije a tvorí v Bratislave. Je ženatý a má troch synov.

-        www.hromec.com

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.