V symbióze s prírodou a ekológiou

Naliehavosť a problematika ochrany životného prostredia sa v súčasnosti výraznejšie dostáva do popredia a na používanie vyhovujúcich stavebných výrobkov sa upiera vyššia pozornosť.


Výrobky začínajú spĺňať základnú požiadavku, ktorou je v čo najväčšej miere minimalizovať ich negatívny dosah na ekológiu.

 

Správny výber výrobkov ohľaduplných k zdraviu ľudí a k životnému prostrediu by nemal byť nikomu ľahostajný. Ak chcete, aby aj vaša záhrada bola „ekologická“, zamerajte sa na výber nenáročných rastlín a drevín, postavte si ekologické jazierko a použite ekologickú dlažbu, ktorá šetrí vodné zdroje. Príroda sa vám poďakuje a bonusom bude prirodzene vyzerajúca záhrada.

Fauna i flóra

Pri tvorbe ekologickej záhrady je dôležitá najmä orientácia na prírodu a človeka. Výberom prirodzene tvarovaných stromov a kríkov, trávnika, vodnej plochy či chodníka, ktorý je vyrábaný z ekologickej dlažby bude vaša záhrada pôsobiť esteticky a upravene. Pri výbere rastlín sa uprednostňujú také druhy, ktoré prinášajú jedlé a využiteľné produkty. Napríklad ovocné stromy a kríky sú nenáročné na údržbu, netrpia chorobami a nevyžadujú ani pravidelný rez. Pri výsadbe by sme mali myslieť aj na živočíchy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou prírodnej záhrady. Je preto potrebné poskytnúť životný priestor pre užitočné druhy živočíchov, ktoré požierajú škodce. Tento efekt docielite vybudovaním prírodného jazierka, vtáčej búdky či kŕmidla s cieľom zvýšenia biodiverzity v záhrade.


Ekologické jazierko

Ekologická vodná plocha spája výhody bazéna na kúpanie s menšou náročnosťou na udržiavanie kvality vody. Pri čistení vody sa využíva filtračná schopnosť močiarnych rastlín v pobrežnej (regeneračnej) zóne. Bazénová chémia, ktorú treba opakovane aplikovať v bežných bazénoch, sa nepoužíva a regeneračná čistiaca zóna je plytšia. Vodu nevymieňame, iba dopĺňame (odparenú a vyšpliechanú), na zimu ju nevypúšťame. Výhodou takejto vodnej plochy (okrem menšej energetickej náročnosti) je jej prírodné pôsobenie.

Voda sa priatelí aj s dlažbou

Zaujala vás dlažba so zeleným označením „eko“, ale neviete, čo si pod tým máte predstaviť? Ekologické dlažby chránia životné prostredie prostredníctvom prítomných flexibilných a priepustných systémov, vďaka ktorým môže voda prenikať cez spevnený povrch dlažby až do zeme. „Ekologickú plochu vieme dosiahnuť aj správnou pokládkou ľubovoľnej dlažby, použitím dištančných rozpier na vytvorenie drenážnej škáry,“ uvádza odborníčka Aneta Neuschelová z Premacu. Pre všetky ekologické pokládky platí, že podiel škár musí byť dostatočne vysoký, aby dokázali vodu prepúšťať, zatiaľ čo podložie musí vsiaknuť primerané množstvo vody. Dlažba Poligono spĺňa všetky aspekty ekologickej dlažby. Vyzerá prirodzene a svojím originálnym spracovaním vzbudzuje dojem náhodne lámaných kameňov. Je vyrábaná z prírodných surovín, a to štrku, piesku a prírodného kameniva. Výberom pokládky sa vytvorí ekoplocha a voda odtečie cez drenážne škáry do zeme. Výživa rastlín a stromov vo vašej záhrade tak bude zaručená  udržiavaním zásob podzemnej vody.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.