Feng šuej

Pod týmto názvom sa ukrýva starobylé čínske umenie usporiadania objektov v priestore, pomocou ktorého dokážeme skvalitniť náš domov aj život.


Podľa tejto metódy dokážete napríklad výberom vhodnej farby dosiahnuť citovú i materiálnu rovnováhu, pretože feng šuej vás navedie, ktorým odtieňom sa treba vyhýbať. Pre správne zariaďovanie vášho obydlia je vypracovaná tzv. mapa feng šuej – pakua, ktorá je tým pravým návodom na zútulnenie príbytku.

Pakua je čínsky mriežkový systém, pomocou ktorého zistíte, kde v príbytku treba urobiť zmeny. Zakladá sa na starodávnom čínskom magickom číselnom štvorci. Súčet každého radu v hociktorom smere sa rovná číslu 15. Číňania ho považujú za priaznivé číslo, pretože 15 je počet  dní medzi novom a splnom Mesiaca, čo označuje dvadsaťštyri fáz čínskeho roka.  Pri vytvorení osemuholníkového tvaru pakua,  každé kľúčové slovo sa nachádza vo vzájomnom vzťahu s číslicou.


Kľúčové slová a deväť energií pakua

Juh - 9: OHEŇ ( sláva, úspech, uznanie)
Juhozápad - 2: ZEM (manželstvo, láska, romantické šťastie)
Západ - 7: KOV (deti, tvorivoť)
Severozápad - 6: KOV (komunikácia, priatelia, mentori)
Sever - 1: VODA (kariéra, profesia)
Severovýchod - 8: ZEM (vzdelanie, poznanie)
Východ - 3: DREVO (rodina, pohoda)
Juhovýchod - 4: Drevo (bohatstvo, prosperita)
Jadro(stred) - 5: ŽIVOTNÁ ENERGIA

Foto: Ikar


Päť typov osobnosti podľa prvkov
Každý jeden z nás by si mal v rámci bývania vytvoriť  svoj vlastný priestor, v ktorom si posilní energiu svojho prvku. Tento „duchovný kútik“ môžete vytvoriť aj pre svojich blízkych. Čo treba preto urobiť? V prvom rade zistite ku ktorému typu prvkov máte najbližšie. Je to oheň, zem, drevo, kov či voda?

Pripravili sme pre vás základné charakteristiky povahových vlastností, z ktorých ľahko určíte svoj dominujúci prvok.

Prvok OHEŇ
Prekypujete energiou, ste hyperaktívny, impulzívny, idealistický a vyhľadávate rušný spoločenský život. Dominujete v partnerstvách aj v ľúbostných vzťahoch a často si nevšímate požiadavky ostatných? Vo svojom vnútri skrývate viac nádeje, optimizmu a citlivosť, než by ostatní od vás očakávali. Keďže vášnivo žijete aj milujete, potrebujete partnera, ktorý vám je schopný dať slobodu a priestor.

„Duchovný kútik“ zharmonizujete prvkami zeme a dreva.

Prvok ZEM
Charakterizuje vás spoľahlivosť, odhodlanie a sklon k praktickému správaniu. Neznášate zmeny a kľúčovým slovom je pre vás zmyselnosť.  Máte sklon byť majetnícky, na druhej strane prejavujete veľa láskavosti, pochopenia, čo samozrejme čakáte aj od druhých.

„Duchovný kútik“  zharmonizujete prvkami ohňa a kovu.

Prvok DREVO
Ste intelektuálne a nekonvenčne založený človek, preto potrebujete nezávislosť aj v rodinnom živote. Povahovo nie ste veľmi osobná čo sa prejavuje aj racionálnym prístupom k citom.  Dávate prednosť  mileneckému či partnerskému vzťahu, ktorý nie je veľmi sentimentálny. Priatelia sú pre vás mnohokrát dôležitejší ako príbuzní.  Z hľadiska feng šuej priveľa dreva v byte na vás  vplýva negatívne. Preto sa vyhýbajte množstvu črepníkových rastlín.

„Duchovný kútik“  zharmonizujete prvkami vody a ohňa.

Prvok KOV
Ste rodinne založená a súťaživý a ambiciózny typ človeka. Vaša rodina a domov vyjadrujú váš status. Vďaka sebadôvere a rozhodnosti napredujete v kariére a dosahujete ciele, ktoré ste si stanovili. Vaša obava zo straty lásky je rovnako veľká ako túžba po ideálnom partnerovi. Práve preto to kompenzujete v iných oblastiach života tvrdou prácou a pôsobíte navonok odmerane a chladne.

POZOR! Priveľa kovu v byte vám podľa feng šuej síce prinesie obrovský úspech, ale v ľúbostnom živote vytvára trenie.

„Duchovný kútik“  zharmonizujete prvkami zeme a vody.

Prvok VODA
Jedným slovom ste univerzálna, spontánna, priateľská, idealisticky a romanticky zmýšľajúca osoba. Doma však potrebujete súkromie a vlastný priestor – svoju „ulitku“. Priveľa vody doma podľa feng šuej na vás nepriaznivo pôsobí, stávate sa premenlivejšia, nepokojnejšia a stratenejšia.

„Duchovný kútik“  zharmonizujete prvkami kovu a dreva.


Základné pravidlá na udržanie harmónie v domácnosti

- udržujte poriadok

- vyprázdnite stred vašej miestnosti, ak je to možné

- ostré predmety (hrany, špice) obráťte k stene

- dvere do kúpeľne zatvárajte, hlavne ak nemáte sklopený záchodový poklop

Spracované z knihy Základy feng šuej – Sarah Bartlettová (Ikar).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.