Nechajte si poradiť...

... od odborníkov. Zlaté pravidlá výberu okien a dverí do nízkoenergetického domu sú aktuálne pri zvyšujúcich sa cenách energií.


Riešením môžu byť i nízkoenergetické domy, ktoré sú už súčasťou bežne dostupnej ponuky trhu. Ocenia ich najmä tí, ktorí chcú dlhodobo znižovať náklady na prevádzku svojho bývania. Použitím vhodných okien a dverí môžete významne obmedziť i prípadné tepelné straty.

Minimalizácia strát energie

„Jedným z hlavných pravidiel stavby nízkoenergetických budov je minimalizácia strát energie. Netesnými výplňami stavebných otvorov môže dom strácať až 25 % energie. Vďaka otvorovým výplniam s výborným tesnením a vhodnými tepelno-izolačnými vlastnosťami môžeme zabezpečiť úsporu energie,“ uviedol Juraj Koudela, obchodný riaditeľ pre Slovensko a Českú republiku OKNOPLAST.

Veľkosť objemu straty energie závisí okrem iného od rozdielu medzi teplotou vo vnútri domu a teplotou, ktorá je vonku. Najviac energie sa stráca v zime, pretože teplotný rozdiel niekedy dosahuje až 35 ° C. Na jeseň a na jar v našej oblasti prevládajú mierne teploty a rozdiely sa pohybujú v menšom rozmedzí. No i napriek tomu našimi oknami môže unikať teplo. Použitím vhodných dverí a okien môžeme tepelné straty významne obmedziť. OKNOPLAST vám poradí ako si vybrať tie správne. 

Výber vhodných okien a dverí

Základná veličina, ktorá definuje úroveň straty energie je súčiniteľ prestupu tepla Uw. Uvádza sa v jednotkách W/m²K a určuje tepelnú priepustnosť celého okna. V praxi platí, že čím je hodnota nižšia, tým viac tepla ostáva vo vnútri domu. Prípustná hodnota súčiniteľa Uw pre okná a dvere v nízkoenergetických domoch je menej ako 0,8 W/m²K.
 

„Pri výbere okien odporúčame brať do úvahy ich termoizolačné parametre. Často krát sa tento výber obmedzí len na počet komôr, ale pre tepelný zisk sú dôležité aj iné vlastnosti - stavebná hĺbka profilu, typ výstuhy, zasklenie atď. Nezabúdame na výber renomovaného výrobcu, lebo kultúra výroby je vždy tým najdôležitejším, čo ovplyvňuje finálny efekt,“ uviedol Juraj Koudela.

Okrem okenného rámu je veľmi dôležitým prvkom pri výbere okien sústava skiel. Jej tepelno-izolačné vlastnosti ovplyvňujú nasledujúce činitele - nízkoemisná vrstva, typ dištančného rámik (oddeľuje jednotlivé sklenené tabule sústavy) a typ inertného plynu (vypĺňa priestor medzi sklami). Vďaka dištančnému rámiku z ušľachtilej ocele môžeme minimalizovať tepelné straty. Keďže oceľ nie je tepelne vodivá tak ako hliník, zlepšuje celkové tepelno-izolačné vlastnosti budovy. Priestor medzi sklami by mal byť vyplnený inertným plynom, napr. argónom, ktorý znižuje únik energie.

Umiestnenie sklených plôch

Pri výbere okien v nízkoenergetickom dome je potrebné zohľadniť aj umiestnenie okien v náväznosti na svetové strany. Navyše, vďaka vhodnému rozmiestneniu presklených plôch môžeme získať dodatočné teplo.

„Pravidlom pri umiestňovaní okien v nízkoenergetických domov je, že až 80 % zasklených plôch by malo byť vsadených na južnej strane. Najmä okná s veľkými rozmermi odporúčame umiestniť na tejto strane, pretože je to priestor, kde slnko svieti najviac. Najmenej slnka svieti na severnej strane, preto tu odporúčame minimalizovať zasklenú plochu. Východná a západná strana má už pomerne malý vplyv na energetickú bilanciu budovy,“ uviedol Juraj Koudela.

Na trhu je veľký výber riešení, ktoré chránia interiér pred nadmerným slnečným prehriatím. V ponukách výrobcov nájdeme vonkajšie rolety, žalúzie a rôzne iné prvky, ktoré chránia pred slnkom. 

Odborná montáž okien

Aby okná a dvere plnili svoju funkciu, musia byť namontované tzv. teplou metódou. Spočíva vo vhodnom utesnení všetkých miest, v ktorých sa rám dotýka múru. Tento spôsob chráni proti vzniku tepelných mostíkov, teda miest, ktorými sa teplo stráca z nášho obydlia. Okrem toho chráni aj proti vlhnutiu stien.

Viac informácií sa nachádza na: http://www.oknoplast.sk/sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.