„DESATORO“ pre výber bazénu

Správna doba na budovanie bazénu sú prvé mesiace v roku, hovoria odborníci.  Odôvodňujú to to dvoma hlavnými  dôvodmi.


Po posledných mrazoch je zem dostatočne uvoľnená, ale vegetačné obdobie ešte nezačalo, preto nehrozí zbytočné poškodenie rastlín a stromov v okolí budúceho bazéna. Druhým dôvodom je skôr estetická a praktická stránka veci. Do prvého kúpania bude záhrada opäť v poriadku bez zbytočného stavebného ruchu.

1. TYP
Pri výbere bazénu by ste si v prvom rade mali položiť otázku: „Na čo a ako často ho budem využívať?“ Bazén pre vás môže predstavovať nielen miesto relaxácie a zábavy, ale i miesto pravidelného tréningu, či dokonca pomôcku pri rehabilitáciách. Rodičia, ktorí by radi mali bazén hlavne pre potešenie svojich detí, by si mali uvedomiť, že z malého dievčatka a neposedného chlapca o pár rokov vyrastú nezávislí mladí ľudia. Pri výbere kvalitného železobetónového bazéna získate tu najväčšiu výhodu akou je prakticky neobmedzená životnosť. Najmodernejšou metódou výstavby železobetónového bazénu je tzv. metóda strateného debnenia. Lacnejšie nadzemné bazény síce nevyžadujú takmer žiadne stavebné úpravy, no nie sú veľkou okrasou vašej záhrady. Možno ich považovať len za prechodné riešenia. Skôr, či neskôr sa budete musieť s takýmto bazénom rozlúčiť a viac zainvestovať. Nadzemné bazény sú totiž oveľa viac náchylnejšie k poškodeniu.

Pri výbere je nutné myslieť aj na to, aby zvolená technológia výstavby bola dostatočne odolná proti presakovaniu, mrazu a pohybom terénu. V tomto smere vynikajú napr. francúzske bazény Desjoyaux, ktoré vďaka modernej jednotke bezpotrubnej filtrácie nepotrebujú žiadne otvory do bazénu ani žiadne potrubie, a tak nehrozí únik vody.

2. VEĽKOSŤ
S využitím bazénu súvisí tiež voľba jeho veľkosti. Tá sa odvíja predovšetkým od vašich finančných a priestorových možností. Dôležitú úlohu hrá aj váš životný štýl a voľný čas. Malý bazén s protiprúdom dokáže uspokojiť napríklad náročnejších plavcov. Na druhej strane, pokiaľ chcete, aby slúžil rodine, deťom a príbuzným, alebo snívate o krásnych letných dňoch s priateľmi, nebude pre vás malý záhradný „bazénik“ tou správnou voľbou. Na kondičné plávanie je ideálna hĺbka 1,2 m.

3. TVAR
Dávno odzvonilo časom, kedy bazénom vládli štvorce, ovály a kruhy. Moderné technológie umožňujú výrobu takmer akýchkoľvek tvarov a veľkostí. Metóda „strateného debnenia“ dovoľuje zmeniť tvar každých 25 centimetrov - záleží teda len na vašej fantázií a konkrétnych požiadavkách ohľadom umiestnenia bazénu. Netradičný tvar môže byť dobrým riešením práve pri nedostatku priestoru. Vhodne navrhnutý a zakomponovaný bazén sa tak stáva estetickou dominantou záhrady, domu i celého okolia. Ale ani obdĺžnikovým bazénom tak úplne neodzvonilo - zostávajú vyhľadávanou klasikou medzi „ plavcami“. Obdĺžnik je navyše ideálny pre následné zastrešenie a zakrytie. Tvarovú fádnosť oživia napríklad „skosené“ rohy alebo obľúbené románske schody.

4. DOPLNKY
Nezabudnite na to, že každý bazén potrebuje aspoň základné doplnky. Letná plachta sa používa, aby ste vodu uchránili pred nečistotami, a zároveň cez noc uchovali teplo nahromadené počas slnečného dňa. Silnejšia nepriesvitná zimná plachta potom zabráni rozmnožovaniu rias a na jar vám výrazne uľahčí znovuuvedenie bazéna do prevádzky. Na trhu dnes existuje množstvo komplementov, ktoré podstatne rozšíria a spríjemnia potenciálne využitie vášho bazéna. Ide napríklad o protiprúd poskytujúci luxus športového plávania, lokálne masáže alebo tzv. blower, ktorý pracuje na princípe vírivky. Plne funkčným doplnkom sú napríklad románske schody, ktoré nielen zjednodušia prístup do bazénu, ale stávajú sa detským kútikom, alebo oázou pre tých, ktorí si v horúcich dňoch chcú vo vode len príjemne osviežiť chodidlá. Ak si chcete kúpanie užívať nezávisle od počasia, mali by ste uvažovať o ďalšej investícií do zastrešenia s UV ochranou. V kombinácií s ohrevom vody vám dokáže zastrešenie predĺžiť bazénovú sezónu až o dva-tri mesiace. A pritom sa nemusíte báť výrazného zvýšenia nákladov. V dnešnej dobe je k dispozícií niekoľko typov posuvného („bezkoľajnicového“) zastrešenia, takže problémy s čistením, či nechcené úrazy sú už minulosťou.

5. BEZPEČNOSŤ
Pri zriaďovaní bazénu je dôležité dbať na bezpečnosť. Bazén na záhrade je nielen miestom zábavy, uvoľnenia a pohody, ale obzvlášť pre rodiny s malými deťmi aj zdrojom obáv z náhodného pádu. Vo Francúzsku, ktoré je možné nazývať bazénovou veľmocou, platí dokonca zákon, podľa ktorého musia byť všetky nekryté bazény vybavené ochrannými prvkami proti utopeniu. Bezpečnostné zábradlie je tzv. pasívnou ochranou, ako v lete tak i zime. Nemôže však nahradiť dôsledný dohľad dospelých. Menej esteticky rušivou ochranou môže byť aj krycia lamelová roleta, ktorá sa po jedinom otočení kľúča rozvinie cez celú hladinu. Navyše tak ako plachta, bráni úniku tepla a znečisteniu vody. Existujú aj elektronické ochranné prvky, ktoré signalizujú pád akéhokoľvek predmetu do bazénu. Bezpodmienečne nutná je úprava bezprostredného okolia bazéna. Povrch terénu nesmie byť klzký. Nebezpečné môžu byť predovšetkým kamenné a keramické dlažby bez protisklzovej úpravy, z ktorých voda vytvorí dokonalé klzisko.

Foto: Desjoyaux

6. UMIESTNENIE
Pred samotnou stavbou ešte treba zvážiť vhodné umiestnenie bazénu, od ktorého sa potom odvíja jeho tvar a veľkosť. Často práve tu narazíme na problém nevhodného podlažia, sklonu a členitosti terénu. Preto je určite dobrou správou eventualita moderných železobetónových samonosných konštrukcií, ktoré dovoľujú bazén usadiť aj do svahu alebo do menej stálej pôdy (piesok, íl). Dôležitú rolu samozrejme hrá dostupnosť prívodu vody, kanalizácia a elektrické rozvody.

Ak je pre vás dôležitá otázka dostatočného súkromia pri kúpaní, mali by ste zabezpečiť, aby bazén zostal maximálne skrytý pred skúmavými zrakmi susedov a okoloidúcich. Problém dokáže vyriešiť stavba múru alebo vysadený živý plot. V tomto prípade si overte, ako dlho potrvá než ker či strom dostatočne vyrastie. Je dobré premýšľať i o tom, odkiaľ svieti slnko, či budete mať pri bazéne miesto k vytúženému opaľovaniu, alebo naopak kúsok tieňa v prípade vysokých horúčav. Z praktických dôvodov je vhodnejšie neumiestňovať bazén do priameho susedstva urastených stromov. Padajúce lístie, ihličie alebo iné nečistoty by vám zbytočne komplikovali údržbu. Obzvlášť u novostavieb alebo v domácnostiach s náruživým záhradkárom nezabúdajte, že napríklad ovocné stromy a okrasné kry môžu narásť o viac ako meter za rok.

7. ESTETIKA
Každý bazén, bez ohľadu na typ a veľkosť, sa stáva dominantou záhrady a celého domu. Aj keď jeho hlavnou úlohou je slúžiť aktívnemu odpočinku a pohodovej zábave, nesmiete ale zabudnúť, že bazén predstavuje desiatky metrov štvorcových plochy. Nie je teda na škodu zvážiť konzultáciu so záhradným architektom, ktorý vám navrhne nielen vhodný typ bazénu, ale i jeho okolie tak, aby záhrada mohla užívateľom slúžiť po celý rok. Vhodne vybraté rastliny, rôzne steny a ďalšie záhradné doplnky môžu mať nielen užitočnú funkciu, ale postarajú sa o váš súkromný raj, ktorý vám bude každý závidieť. Finančne náročnejšie zapustené bazény pôsobia rozhodne estetickejšie než lacnejší variant nadzemných bazénov. Z množstva tvarov a veľkostí vás ohúri i široký výber farebných fólií, rôzne dekorácie a zabudované osvetlenie. Vizáž vašej záhrady a celého domu môže byť odrazom vášho vkusu - fantázii sa medze nekladú.

8. ÚDRŽBA

Akýkoľvek typ bazénu má svoje nároky na údržbu. Čistota vody záleží nielen na mechanickej a chemickej ochrane, prvoradý je výber kvalitnej filtrácie. Na našom trhu existuje niekoľko technológií a filtračných metód. Medzi ľuďmi panuje obecná predstava, že čím viac je v bazéne filtračných otvorov, tým je zabezpečená efektívnejšia cirkulácia vody. Pravda je však taká, že príliš zložité rozvody vnútri a vonku bazénovej konštrukcie sú najčastejším zdrojom porúch a vyžadujú pomerne častú údržbu. Otvory v bazénovom skelete môžu byť navyše zdrojom nemalých únikov vody. Riešenie všetkých týchto problémov ponúka technológia bezpotrubných filtračných jednotiek, ktoré môžu byť umiestnené na hrane bazénu, alebo ukryté napríklad v prístupových schodoch. Kompaktná jednotka v sebe navyše môže skrývať nielen filtráciu, ale i osvetlenie, protiprúd, či ohrev vody. Ďalšou výhodou je možnosť uschovania celého zariadenia počas zimnej odstávky bazénu napríklad do garáže.

9. CENA
Ceny záhradných bazénov sa pohybujú od niekoľko desiatok až po desiatky tisíc eur. Najlacnejšie sú tzv. detské nadzemné bazény. K ich nevýhodám patrí minimálny výber takmer obmedzený na kruhový tvar, malé rozmery, zlá cirkulácia vody a nízka životnosť. Navyše je nutné ich na zimu odkladať. Ďalšou kategóriou sú drahšie montované pozinkované alebo plastové bazény. V pomere k cene je ich životnosť veľmi malá. Naše podnebie sa vyznačuje veľkými teplotnými rozdielmi nielen počas roka, ale i medzi dňom a nocou. Plastovým bazénom vďaka tomu hrozí nebezpečenstvo vzniku trhliniek alebo aj prípadná deformácia. Dodávajú sa len v typizovaných rozmeroch a tvaroch. Betónové bazény majú podstatne vyššiu životnosť, pevnosť a nepriepustnosť, vyžadujú ale väčšiu stavebnú pripravenosť. Pokiaľ je použitý keramický obklad, môže pri väčších mrazoch dochádzať k jeho narúšaniu. Medzi najkvalitnejšie bazény na našom trhu patria bazény francúzskeho typu od Desjoyaux. Ich veľkou výhodou je úplná voľnosť, čo sa týka tvarov a veľkostí. Nevyžadujú žiadne prepojovacie diely či potrubné rozvody, takže zabezpečujú maximálnu ochranu proti únikom vody alebo pohybom terénu. Tento typ bazénu má životnosť prakticky neobmedzenú.

Pri výbere vhodného typu bazénu nikdy slepo nepodliehajte reklame. Dôkladne sa presvedčte, čo všetko inzerovaná cena zahŕňa a predovšetkým, ako dlho vám za tieto peniaze bude bazén slúžiť. Čo sa inzerovanej ceny bazénov týka, nie je výnimkou, že si firma zvlášť účtuje napríklad cenu zemných prác, obrubných kameňov, filtračných zariadení a ďalších prostriedkov na držbu. Aj u lacnejších typov bazénov sa stáva, že si budete musieť dokúpiť celý rad doplnkov, bez ktorých sa prevádzka bazénu nezaobíde. Základná cena malého nadzemného bazénika sa tak môže vyšplhať až na úroveň ďaleko kvalitnejších rodinných bazénov. Väčšina firiem dnes ponúka aj možnosť rozloženia si platieb, takže aj s priemerným príjmom si môžete dovoliť bazén vyššej kvality.

10. VÝBER FIRMY
Ak ste sa rozhodli dopriať sebe, svojej rodine a priateľom radosť v podobe záhradného bazénu, nezostáva vám nič iné, ako podstúpiť náročný proces výberu vhodnej firmy. Predtým, než sa zveríte do rúk konkrétnej spoločnosti, zoznámte sa nielen s jej produktmi, ale venujte tiež pozornosť zárukám, ktoré ponúka a jej cenovej politike - každá firma má iný spôsob účtovania. Informujte sa preto, či uvedená cena znamená kompletnú dodávku na kľúč, vrátane vybavenia, alebo sa jedná len o základnú cenu. V neposlednej rade by vás mali zaujímať aj referencie a odporúčania predošlých zákazníkov a tiež následný servis, ktorý firma poskytuje. Veľkou výhodou je, ak spoločnosť ponúka dostatočný výber doplnkov v rôznych prevedeniach a možnosť individuálnych riešení. Určite oceníte, ak firma sídli v blízkosti vášho bydliska. Ušetríte tak čas a vyhnete sa prípadným komplikáciám pri nevyhnutých konzultáciách počas prípravy, výstavby a prevádzky bazénu. Záhradný bazén je veľkou radosťou, pri jeho výstavbe sa ale nevyhnete určitým nepríjemnostiam spojeným s narúšaním vášho súkromia. Pri výbere firmy by pre vás teda určite malo byť dôležité i hľadisko časového rozvrhnutia stavby a to, aký dlhý čas ubehne odo dňa, kedy podpíšete svoju objednávku, do chvíle, kedy bude bazén pripravený na prvú dokonalú šípku.

Viac informácií sa dozviete na: www.bazenysnov.sk, www.zastreseniasnov.sk, www.virivkysnov.sk a www.desjoyaux.cz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.