Správne vykurovanie

Napísal Anna Palfiová 09. január 2013

Alergia na prach patrí v súčasnosti k najbežnejším civilizačným neduhom a dokáže človeku poriadne znepríjemniť život.Tí, ktorí ňou trpia, už vedia,...


... že najlepšou prevenciu proti nej je udržiavať poriadok a minimalizovať množstvo textílii a kobercov, v ktorých sa prach a rôzne alergénne častice radi zhromažďujú. Nepríjemným obdobím však môže byť vykurovacia sezóna, kedy sa v dôsledku prudkého ohrievaniu vzduchu vykurovacím telesom dochádza k turbulentnému prúdeniu vzduchu a tým zároveň aj k víreniu prachu. Proti tomu je veľmi ťažko bojovať, pretože bez ohľadu na to, koľko času venujeme upratovaniu, určitá úroveň prašnosti tu bude vždy.

 Princíp vykurovacieho stĺpu

Jedným zo spôsobov, ako sa vyhnúť neželanému víreniu prachu, je zvoliť vhodný typ vykurovacích telies. Riešením môže byť systém Spiro využívajúci princíp vykurovacieho stĺpu. Samotné vykurovacie teleso sa nachádza v uzavretom priestore za sadrokartónovou priečkou, za šatníkovou stenou alebo iným deliaci prvkom. Do tohto priestoru, ktorý môže byť pod oknom alebo po celej výške steny, sa nasáva chladný vzduch tesne pri podlahe a ohriaty vzduch potom prúdi v uzavretom priestore priamo hore až pod strop. Vykúrenie priestoru je zabezpečené jednak miernym sálaním z ohriatych povrchov stien a stropu a jednak tým, že teplý vzduch zhromaždený pod stropom tlačí chladnejší vzduch zhora dole – rovnomerne v celej ploche miestnosti, bez zbytočného vírenia. Nepríjemné prúdenie vzduchu spôsobené odovzdávaním tepla z vykurovacieho telesa do okolia, je tak ohraničené len na priestor tesne pri podlahe a pod stropom. Celý priestor je pritom vykúrený rovnomerne - rozdiel medzi teplotou vzduchu pri podlahe a pod stropom nepresahuje 2°C.

Foto: Verner Spiro 

Jednoduché a rýchle upratovanie

Na rozdiel od radiátorového alebo podlahového kúrenia, kedy teplý vzduch spolu s prachom stúpa hore alebo sa mieša s teplým vzduchom vo víre, pri tomto systéme vykurovania s využitím princípu vykurovacieho stĺpu, prach usadený na dlážke unáša rovnomerný prúd vzduchu k nasávaciemu otvoru pod vykurovacie teleso, kde sa zhromažďuje a usadzuje. Odtiaľ je možné všetok prach veľmi jednoducho vymiesť alebo vysať bez toho, aby bolo potrebné hľadať chuchvalce prachu v celej miestnosti.


1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.