Vytlačiť túto stránku

Exotické drevo na fasáde

Napísal Simona Klérková 07. júl 2011

Drevo sa na stavbu domu využívalo od nepamäti. Stáročia preverili jeho kvalitu a výhody, ktoré ponúka, a preto sa aj v súčasnosti opäť dostáva do popredia záujmu.


Novinkou je využívanie exotických drevín, ktoré sa ku nám dovážajú z rôznych kútov sveta.

Neznáme mená a čo ste možno o dreve nevedeli
Hoci práve stavba domu nie je čisto ženská téma, nezaškodí naučiť sa pár názvov exotických drevín, možno sa s nimi stretnete pri výbere parkiet či záhradného nábytku, kde sa exotické drevo takisto hojne používa. „Spoločnosť DLH je na trhu s drevom už 100 rokov. V náš prospech teda hovoria dlhoročné skúsenosti a prepracovaný systém kontroly kvality. V krajinách, kde sa drevo na naše drevené fasády, parkety či záhradný nábytok ťaží, máme svojich zamestnancov, ktorí minimálne dvakrát počas celého procesu spracovania dreva do finálnej podoby materiál kontrolujú, aby sme na európsky trh priniesli našim zákazníkom tú najvyššiu kvalitu,“ hovorí Marián Škvarenina zo spoločnosti DLH Slovakia, ktorá prináša na trh drevené fasády EVERO. V najširšej ponuke drevených fasád na Slovensku nájdete európske dreviny, ale aj tovar s vôňou exotiky, vrátane tohtoročných hitov – dreviny okoumé či kanadského cédra.

Okoumé je drevina pochádzajúca z oblasti centrálnej Afriky, ktorá má nízku hustotu a nižšiu rozmerovú stálosť. Zaujímavou je jej svetloružová - lososová farba, ktorá môže prechádzať až do tmavoružovej.

Kanadský červený céder pochádza z tichomorského pobrežia Severnej Ameriky. Vyznačuje sa rozmerovou stálosťou a je dokonalým tepelným izolantom. Éterické oleje nachádzajúce sa v jeho bunkách ho dobre chránia proti hmyzu a hubám. Cédrové drevo má farbu od béžovej po tmavohnedú.

Škandinávsky smrek sa v Európe považuje za základný druh stavebného dreva. Drevo má svetlú farbu s ľahko žltastým nádychom, často sa mu hovorí biele drevo.

Tatajuba pochádza z Južnej Ameriky. Ide o drevo tvrdé a husté. Jeho prirodzenou vlastnosťou je vysoká odolnosť voči poveternostným vplyvom a odolnosť voči hubám. Pôvodná žltohnedá farba sa vplyvom svetla mení na tmavohnedú.

Sibírsky smrekovec je typický vysokou odolnosťou voči poveternostným vplyvom a odolnosťou voči hubám. Paleta farieb sibírskeho smrekovca zahŕňa farby od medovo zlatej po hnedočervenú.

Meranti pochádza z oblasti juhovýchodnej Ázie. Veľmi často sa používa na výrobu drevených okien. Je drevom so strednou hustotou, zároveň však aj so strednou rozmerovou stálosťou. Obvykle má ružovú farbu, ktorá môže prechádzať až do tmavoružovej občas s fialovými šmuhami.


Hitparáda drevín
V drevinách a ich vlastnostiach vám pomôže zorientovať sa jednoduchá hitparáda drevín s ich najvýraznejšími vlastnosťami. Tak napríklad vedeli ste, že k najtvrdším drevinám patrí ipe, jatoba a cumaru, zatiaľ čo najnižšou tvrdosťou sa vyznačuje okoumé a severský smrek? Čo sa odolnosti voči vlhkosti a vplyvu húb týka, každá z drevín sa vyznačuje istou mierou odolnosti, najmenej však týmto vplyvom dokážu odolávať okoumé a severský smrek. Ak vás zaujíma farebnosť dreva, budete sa pri výbere dreviny na fasádu pohybovať na škále od najsvetlejšieho severského smrekovca po najtmavšiu drevinu – ipe. Práve ipe sa spolu s cédrom môže pýšiť najzaujímavejšou kresbou v štruktúre svojho dreva.. „Z dlhoročnej skúsenosti môžem konštatovať, že najčastejšie sa na Slovensku na drevené fasády používa okoumé z centrálnej Afriky a kvôli pomeru výkonu a ceny zase tatajuba,“ hovorí Marián Škvarenina zo spoločnosti DLH Slovakia. „Práve okoumé sme na Slovensko začali dovážať iba v poslednej dobe, je to teda akoby najmladšia exotická drevina na Slovenskom trhu, ale jej vzhľad a vlastnosti ju predurčujú na to, aby sa rýchlo prebojovala v rebríčku obľúbenosti na popredné miesta. Určite je to tak aj kvôli cene, práve okoumé a škandinávsky smrek svojou cenou vychádzajú v ústrety aj širšej verejnosti. Za luxusný produkt na drevené fasády zase možno, naopak, považovať drevinu ipe, jej cena dosahuje až 100 eur za meter štvorcový,“ dodáva Marián Škvarenina.

V spolupráci s DLH Slovakia.

www.dlhslovakia.sk