Vytlačiť túto stránku

Viete, že...

Napísal femme 27. február 2011

... vibrácie a hluk nás obklopujú na každom kroku a my ich ani nevnímame? Dôsledky na zdravie sú však závažné.


Vibrácie a nárazy vníma človek celou sústavou a ovplyvňujú psychosomatickú citlivosť organizmu. Pôsobia na nás celkovo a preto sa pred nimi ťažšie chránime.
Hluk priamo pôsobí na sluchový orgán a ovplyvňuje nás fyziologicky aj psychologicky. Dobrým príkladom sú nepríjemné „ nálety komára“ počas spánku. Neustále dobiedzanie dokáže rozhodiť našu psychiku, i keď intenzita hluku nie je vysoká. Rámus, ktorý vychádza od susedov, hluk od našich elektrických spotrebičov, či prenikajúce zvuky z ulice vieme ľahšie identifikovať a zároveň sa pred nimi chrániť. Aspoň čiastočne...

Pri vonkajšom hluku nám urbanistické systémy umožňujú budovať zvukové zábrany buď ochrannými stenami, zvýšenými plotmi, budovaním zelene, hlavne parkov a stromových alejí. Pri dnešnej technologickej vyspelosti stavebných materiálov, by už nemal byť taký problém s hlukom v obytných priestoroch. Slúžia nato zvukovo-izolačné vlastnosti stavebnín v nových bytovkách, ktoré bez nutnosti zväčšovania hrúbky stien, znižujú hluk z vonku. Zateplovanie je jednou z ďalších možností pri rekonštrukciách starších domov či bytoviek, ktoré zabraňuje tepelným stratám a eliminuje priechod hluku. Keď už máte kvalitné opláštenie chýbajú už len dobre okná s izolačnými vlastnosťami. Finančne sú to náročnejšie okná, ktoré sa ale z dlhodobého hľadiska vyplatia. Preto vyberajte viackomorové okná s hrubšími sklami.

V interiéri dokážu sádrokartónové steny o hrúbke 7,5 cm zlepšiť zvukový útlm až o 12 dB. Na podlahe nášľapná vrstva pri 18 mm uberie 18 dB. Vhodné sú vlnené koberce s vysokým vlasom, viacvrstvové závesy, tapety a dostatok nábytku. Všetky kusy nábytku slúžia ako protihlukové nárazníkové steny.
V domácnosti si vždy dobre nainštalujte elektrospotrebiče, pretože zle vyvážená pračka a umývačka riadu, dokáže šíriť vibrácie po celom byte či dome.

Vysávač od (od 76 dB do 66 dB): patrí medzi najhlučnejších pomocníkov v domácnosti, dokáže „vylúdiť“ až 76 dB.
Umývačka riadu ( od 70 dB do 41 dB) : hlučnosť sa zvýši až trojnásobne pri zlej inštalácii, pri zbytočných ohyboch v odtokovom potrubí či jeho zúžení.
Klávesnica počítača - 60 dB
Ručný mixér – 56 dB

Dôsledky nadmerného hluku
Pri dlhodobom hluku sa náš sluchový orgán ľahko prispôsobí vyššej intenzite zvuku. Po 10 minútach nastupuje sluchová únava, dôsledkom čoho sa zhoršuje vnímanie frekvenčných zmien, ktorá pretrváva hodiny, niekedy aj deň.
Zdravotné dôsledky pri nadmernom hluku sa prejavujú poruchami spánku, vyššou chorľavosťou, úzkosťou, depresiami, neskôr zvýšeným krvným tlakom či infarktom.
Vegetatívne zmeny pri nepriaznivom pôsobení akustických vplyvov sa začínajú prejavovať od hladiny 65 dB. V priestore s dlhodobým akustickým tlakom nad 85 dB dochádza k poruchám sluchu. Bolesti sluchového orgánu prichádzajú pri hladine 130 dB a k pretrhnutiu bubienkovej blany pri 160 dB. Ani príliš nízka hladina akustického tlaku pre nás nie je vhodná, preto ideálnou hladinou je považovaných 30 dB.