Vytlačiť túto stránku

Bývame moderne

Napísal femme 16. január 2011

Niekto uprednostňuje pohodlie bez ohľadu na trendy, iný zas vyhľadáva len to najmodernejšie.


Najnovšie nám bytový dizajnéri pripravili mierny odklon od strohého nábytku a bytových výrobkov, a prikláňajú sa k prírodným inšpiráciám. Návrat k prírode sa prejavuje napríklad aj na luxusných produktoch, ktoré sú nahrádzané prírodnými (priemyselne neupravenými) každodennými predmetmi.

Je paradoxom, že práve v období blahobytu dominovala strohosť a jednoduchosť; a v období krízy sa prejavuje návrat k prírode, k oblým tvarom a dekoratívnosti. Prejaví sa to častejším využívaním tapiet a prírodných materiálov, ktoré sa vyznačujú dlhšou životnosťou.
Prírodu v byte nám pripomenie moderný kamenný obklad či jeho imitácia, kozuby so živým ohňom a krby na biolieh. Hra farieb sa bude prejavovať hlavne na doplnkoch: prírodné farby na stenách v hnedých a béžových odtieňoch, či kontrast modrej steny s orechovým nábytkom.
Veľké priestory, kuchyňa spojená s obývacím priestorom; sa častejšie predeľujú japonskými stenami a posuvnými dverami.
Novým spôsobom sa interpretuje aj klasický dizajn 50. rokov 20. storočia. Odráža štýl, ktorý symbolizuje kvalitu, poctivosť, trvanlivosť a vyvoláva hodnovernosť či nostalgiu. Oblé tvary bytového ako aj kuchynského nábytku, sú inšpirované spomenutým retro štýlom. Práve tieto retro kusy vhodne zapadnú a oživia jednoduchý moderný interiér. Ďalšia zmena nastáva aj v povrchových materiáloch nábytku, doteraz tak vyhľadávaný vysoký lesk je nahradený kombináciou lesku a matu.

Jedným z trendov je aj ekologický estetizmus, ktorý je reakciou na pretechnizovaný a konzumní svet. Na jednej strane sa vyznačuje jednoduchými tvarmi a výrobnými postupmi, na druhej strane, nás šokuje divokými formami z prírodných materiálov.