Vytlačiť túto stránku

Elegancia tvarov

Napísal femme 26. september 2010

Napriek svojim impozantným výškam majú niektoré svetové mrakodrapy jemné elegantné tvary, ktoré zakaždým prekvapia oko pozorovateľa.


National Commercial Bank
Prístavne mesto Džidda (Saudská Arábia) zažilo svoj rýchly rozvoj v 6. storočí po rozšírení islamu, a bolo ideálnou zástavkou pre pútnikov do posvätnej Mekky. V súčasnosti sa stalo finančným centrom a vďaka prístavu na Červenom mori aj obchodným strediskom, ktoré obchoduje hlavne so Západom. Mrakodrap je postavený na brehu Červeného mora a má tvar hranolu s hladkým povrchom. Projekt budovy bol navrhnutý ako trojboká veža s 27 poschodiami, ktorá má po strane valcovité parkovisko pre 400 automobilov. Vonkajšie steny mrakodrapu, sú na rozdiel európskych mrakodrapov obložené travertínom a okná sú smerované dovnútra. Islamské tradície ako aj klimatické a ekologické dôvody priviedli autorov projektu k myšlienke, aby vonkajšie okná boli zaslepené. Vylúčením vonkajších okien sa tak znížili náklady na vykurovanie a klimatizáciu. National Commercial Bank meria 121,91 m, projekt vyšiel z ateliéru Skidmore, Owings & Merril a stavba bola dokončená v roku 1983.


First Interstate Bank Tower Complex
Táto stavba sa nachádza na okraji obchodnej štvrti v Dallase, je zložená z dvojice veží, ktoré nápadne pripomínajú hranoly kryštálov. Hranoly spolu vytvárajú pravý uhol a v pôdoryse sú umiestnené diagonálne. Povrch stavby je obložený doskami zo silikónového skla tak, aby spoje neboli vidieť. Vzhľad mrakodrapu pripomína minimalistickú plastiku, ktorá z každej strany vypadá inak. V prvej veži spomínaného komplexu sa nachádzajú kancelárie banky; v druhej, postavenej o dva roky neskôr, je hotel. Priestor okolo mrakodrapu je vyhradený geometricky riešenej záhrade; navrhol ju Daniel Kiley, ktorý sa venuje land-artu. Záhrada poskytuje pohľad na 217 fontán, ktoré sa prelínajú s cypruštekmi, ktoré navodzujú kúsok prírody a pokoja uprostred rušného okolia. Mrakodrap meria 219,15 m, projekt navrhol Henry Coob a komplex bol odovzdaný v roku 1985. 



Kingdom Center
Rijád charakterizujú dve veľkolepé stavby, Al Faisaliah Center od Normana Fostera z roku 2000 a Kingdom Center, ktorého tvorcom je architekt Ellerbe Becket. Stavby sa realizovali vďaka finančnej podpore princa Al Walida, ktorý je obdivovateľom moderných technológií a dizajnu. Projekt Ellerbe Becketa ho upútal jednoduchosťou, kompaktnosťou a symetriou. Inšpirácie pri tvorbe projektu vychádzali z priemyselného dizajnu, v ktorom prevažujú každodenné predmety. Samotná stavba vypadá skôr ako vývrtka na víno než mrakodrap. Budova je postavená z tenkého tubusu, ktorý sa zdvíha z eliptického pôdorysu a ukončený je parabolickou krivkou. Na vrchole sa nachádza skulpturálny neobývateľný objekt s výhliadkovou plošinou a mostíkom, ktorý je dlhý 60,04 m a spája obidva konce parabolickej krivky. Kingdom Center je najvyššou budovou v Saudskej Arábii, meria 295,96 m a dokončená bola v roku 2002.