Vytlačiť túto stránku

Textil okolo nás

Napísal femme 06. jún 2010

Ste unavené z vášho bytu a rady by ste ho obnovili, ale na väčšie zmeny nemáte investície? Preto skúste vymeniť bytový textil....


Najnovšie módne trendy vychádzajú v ústrety všetkým. Inšpirácie nájdu vyznávači opulentného štýlu, ako aj tie, ktoré inklinujú k eko štýlu.

Aby ste dosiahli čo najrýchlejšie nový vzhľad bytu, vymeníte závesy alebo záclony na oknách. Hlavným módnym motívom je autentickosť a kreativita. Vo farebnosti prevláda paleta farieb plodov – fuksiová, fialová a oranžová. Akcent tvorí zlatá, jablková a pink. Tento smer dopĺňa stále aktuálna biela, strieborná, tmavo modrá a prírodné tóny. Vzory bývajú vyrezávané laserom, tkané a potlačené. Finančne menej náročnou zmenou, sú rôzne dekoratívne podušky a plédy, ktoré aktuálne osviežia vašu obývaciu miestnosť.

Spálňu obmeníte novou posteľnou bielizňou doplnenou o moderné prikrývky a plédy. Vzorované prikrývky pútajú lineárnymi a grafickými vzormi. Prevládajú farebné kombinácie šedá/biela, béžová/hnedá a trendové tóny lesných plodov.

Rekonštrukcia kúpeľne vyžaduje veľa finančných prostriedkov, preto neváhajte a doplňte „starý inventár“, novými textilnými doplnkami – misky na mydlo a pohárky, ktoré ladia s trendovými podložkami a uterákmi. V kúpeľni zohráva dôležitú úlohu hra protikladov. Uteráky a predložky často bývajú v kontraste matu a lesku, či grafické vzory ku kvetinovým motívom. Farebná škála je výrazná a obľúbené sú svieže farby červenej, modrej, zelenej a žltej. Pre stúpencov ekologického štýlu sú trendové prírodné farby s výraznými štruktúrami, doplnené ozdobnými výšivkami.

Kuchyňa je miesto, kde sa zdržiavame my ženy, asi najdlhšie z celej rodiny. Popri varení, hlavne my dekorujeme stôl, za ktorý sa posadíme, a nemusí to byť len sviatočná príležitosť. V ponuke sa nachádzajú klasické tvary obrusov a obrúskov, ako aj stále viac obľúbené stredové pásy a rôzne typy prestierania. Nezabúdajte, že veselé a svetlé farby povzbudzujú chuť do jedla. Aktuálna paleta farieb ponúka svetlé sýte farby, biele tóny a nové neutrálne tóny šedej, čiernej, nugatovej a čokoládovej. Väčšinou sú obrusy a textilné servítky vzorované. Zahrňujú širokú škálu žakárových, listových a orientálnych vzorov. Tento druh bytového textilu musí byť funkčný a odolný voči vyblednutiu. Novinkou sú materiály Tencel, bambus a lyko, ako aj recyklovaná bavlna a viskóza.