Vytlačiť túto stránku

Textilné tapety II.

Napísal Ingrid Abrahámfyová 07. september 2009
Či už naše steny pokrýva efektná „hrubozrnná“ omietka, hladká stierka alebo sú oblepené tapetami...


... pre kompozíciu farieb a vzorov platia v zásade tie isté pravidlá. Mnoho sa už popísalo o kompozičných zákonitostiach pri voľbe farieb a vzorov v interiéri. Ale, aký vplyv majú odborné i náučno - populárne články, keď sa znova a znova stretávame s takým do očí bijúcim porušovaním architektonických a ergonomických zásad, ako sú tmavé stropy v malých miestnostiach, veľkoplošné vzory v členitých priestoroch či studené farby v izbách otočených na severovýchod. 

Divoké kombinácie ostrých farieb možno vyhovujú rozháranej duši umelcov experimentujúcich s omamnými látkami, taktiež by sme mohli pochopiť chodníkovo šedé steny prestriedané čiernou, ak tento nápad pochádza od nášho pubertálneho potomka. Musíme mať však na pamäti, že priestor, v ktorom hodláme žiť, by mal byť predovšetkým harmonizujúci. 
Ak teda nechceme, alebo nemôžeme využiť odborné poradenstvo, mali by sme sa pridŕžať niektorých užitočných zásad. Nie je ich toľko a nie sú také zložité, aby sme si ich neosvojili a sledujúc ich, nevytvorili príjemné prostredie na oddych či prácu.  

V zásade si najskôr musíme ujasniť, s akým veľkým priestorom pracujeme. O určitej znervózňujúcej rozháranosti a nevyspelom estetickom prejave svedčí, ak je každá miestnosť zariadená v odlišnom štýle. V prípade detských izieb či herní, sa to ešte dá tolerovať, užívatelia týchto priestorov sú špeciálne bytosti podliehajúce prudkému vývoju, amortizujúce zariadenie s maximálnou vehemenciou. V skutočnosti sa zhruba každých päť rokov život v detskej izbe zmení tak zásadne, že je potrebná revitalizácia, ak nie dokonca rekonštrukcia.  

Ostatné miestnosti a priestory zariaďujeme nielen v súlade s našimi finančnými možnosťami, ale najmä vzhľadom na náš spôsob života. To znamená, že do namáhaných priestorov volíme odolnú omietku s kvalitnou umývateľnou farbou, alebo vinylové tapety, kúpeľňu netapetujeme vôbec, pokiaľ v nej neplánujeme zriadiť hotel pre plesne a do študentských izieb dávame čo najhrubšie pokiaľ možno textilné tapety, ktoré nám šetria nervy, pretože jedným z ich prínosov je mierne odhlučnenie. 
 
Tak, ako pravdepodobne nemáte do každej miestnosti iné dvere, neexistuje dôvod, prečo by mali byť v každej z nich iné tapety, alebo zásadne iná farebná kompozícia. Ak zvolíte jeden vzor vo viacerých farebných tónoch, alebo naopak, viacero príbuzných vzorov v jednej farebnej kombinácii – nemôžete sa pomýliť. Taktiež si môžete dovoliť výraznejšiu farbu a štruktúru podlahy či rôznofarebné koberce, pokiaľ budú všetky steny vášho obydlia v jednej farbe. Čím menší je zariaďovaný priestor, tým opatrnejšie volíme veľkosť vzorov, nech už by trendy určovali čokoľvek. A taktiež sa nenechajte zlákať zvodnosťou jednej steny obtiahnutej tapetou, prípadne jednou farebne kontrastnou stenou, pretože toto riešenie výrazne zmenšuje malé miestnosti.
Pohľadová „sólo“ stena sa dobre vyníma vo vzdušných a svetlých veľkorysých priestoroch, pričom si môžete dovoliť aj vzorový experiment. A pokiaľ chcete mať jednu stenu v izbe obtiahnutú tapetou, mala by to byť tá, na ktorú dopadá najviac svetla, to platí aj v prípade, že sa rozhodnete vytapetovať v spálni záhlavie. Do malého, temného priestoru volíme svetlé farby, opalizujúce alebo lesklé povrchy a menšie vzory. Ak tapetujeme, tak vždy celú takúto miestnosť. Dobrú službu nám urobia pásikavé dezény, ktoré miestnosť opticky zvýšia, zúžia... teda opticky upravia jej rozmery. Neútulnú, rozľahlú miestnosť „zateplia“ textilné tapety s vyvlaseným povrchom a pokiaľ to sveteľné podmienky dovolia, práve tu sa môžeme uvoľniť pri výbere veľkorysých vzorov a dramatických farebných tónov. Ešte jeden aspekt môže dekoratéra zvádzať k neuváženým výstrelkom, a to je sledovanie - retro štýlov. Pokiaľ nie ste znalci, alebo nemáte čas študovať odbornú literatúru, radšej sa vyhnite prílišnému experimentovaniu. Nehanbite sa mať vlastný názor, pokiaľ sú vám blízke romantické interiéry, nie je nič, čo by vás prinútilo zariadiť si byt v retro štýle 70. rokov, aj keby ste na jeho vypodobenia narážali na každom rohu. 

Výzva!
Ak vás zaujali naše informácie ohladne interiérového dizajnu a poradenstva  týkajúceho sa tapiet, môžete nám posielať otázky, na ktoré vám fundovane zodpovedá naša interiérová dizajnérka a špecialista na bytový textil Mgr. Ingrid Abrahámfyová.     
 
Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.