Vytlačiť túto stránku

Textilné tapety

Napísal Ingrid Abrahámfyová 06. september 2009
Po určitom období rozpačitého vyčkávania sa pred dvoma rokmi začalo v našich interiéroch hromadne tapetovať. 
 
Tomuto posunu vo vnímaní tapiet napomohla aj módna vlna „zvýrazňovania“ jednej steny v miestnosti, čím nabrali odvahu aj váhavejší či šetrnejší spotrebitelia. 

Vývoj súčasného interiérového dizajnu má viacero odnoží, a aj keď našinec má sklon plávať v hlavnom prúde, momentálna bohatá ponuka tapiet zláka aj toho, kto mal za sebou skúsenosť so socialistickým panelákom a jeho úbohými papierovými tapetami nalepenými priamo na holý panel, na ne zanevrel. 
 
 
 
V súlade s ekologickými požiadavkami na kvalitu životného prostredia, sú dnes používané tapety vyrábané z viacerých zložiek, s dobrou možnosťou údržby a rekonštrukcie. Súčasní výrobcovia dávajú prednosť pevnejším, odolnejším a trvácnejším viacvrstvovým tapetám, pri ktorých nosnú spodnú vrstvu tvorí nasiakavý materiál. Vrchná, pohľadová vrstva, je z prírodných či syntetických materiálov v rozličnej hrúbke či gramáži.  Dnes sa na výrobu textilných tapiet používajú jednak prírodné vlákna, ako sú bavlna, ľan, juta, sisal, či buničina, a jednak viskózové a polyesterové druhy, pričom podkladovým nosičom je zvyčajne papier alebo textilný vlies. Špeciálnou kategóriou sú exkluzívne hodvábne a velúrové tapety. Cenovo najnáročnejšie sú tkané textilné tapety, ku ktorým zaraďujeme aj pretkávané tapety z rôznych prírodnín, ako je papyrus či dekoratívna slama. Kvôli ochrane pred ušpinením  a zabezpečeniu utierateľného povrchu je povrch niektorých hladkých hodvábnych tapiet potiahnutý tenkou teflónovou vrstvou.
 
 

Medzi najzaujímavejšie novinky momentálne patria tkané textilné tapety, prírodné aj syntetické, s plastickým vzorovaním. Sú to  najmä typy s vyrážanými vzormi v negatívnom reliéfe hladkého batistového povrchu hodvábnych tapiet, ktorých zaujímavým protipólom sú velúrové typy, so vzorom vystupujúcim z hladkého, či vrapovaného podkladu. Tieto druhy sú však také finančne nákladné, meter môže stáť 150 € i viac, že sa väčšina bežných spotrebiteľov rozhodne pre tapety z netkaného textilu, ponúkané pod súhrnným názvom vliesové. Je to zvyčajne šťastný kompromis, pretože ich bohatá vzorová a farebná variabilnosť a mäkký zamatový povrch, im zaručuje univerzálne použitie takmer v akomkoľvek interiéri.   
      
/Nabudúce pokračovanie .../