Vytlačiť túto stránku

Marmoleum

Napísal femme 12. marec 2009
Chystáte sa robiť rekonštrukciu v byte a zvažujete výmenu starého linolea za nové v miestnostiach, ktoré sú pričasto zaťažované?

Skúste sa zamerať na čisto prírodný materiál, ktorý je teplejší a zároveň aj šetrnejší k životnému prostrediu. Zložený je z obnovitelných zdrojov a po jeho výmene ho môžete spáliť či kompostovať.
 
Nieje to žiadna módna novinka, toto prírodné linoleum sa vyrábalo totiž už koncom devätnásteho storočia v Holandsku. Na našom trhu sa využívalo pred niekoľkými rokmi hlavne do nemocníc, škôlok, telocviční,  ale vďaka inovácii dezénov sa stalo obľúbené aj v bytoch a domoch.  Hlavnou prednosťou marmolea je jeho dlhá životnosť až 40 rokov. Vyrába sa z výlučne z prírodných materiálov: drevená drť, korková drť, živica z ihličnatých stromov, vápencová múčka, juta a ľanový olej. Medzi jeho prednosti patrí dobrá odolnosť voči vysokým teplotám, ktorá je vhodná aj pre inštaláciu podlahového kúrenia, pretože dobre vedie teplo. Antistatické vlastnosti a jednoduchá hygienická údržba potlačuje množenie baktérií a mikroorganizmov, preto je vhodná hlavne pre astmatikov a alergikov. Podlaha je odolná voči mastnote, minerálne oleje ako aj odolná voči oderu.  

Vďaka prírodným pigmentom sa ponúka v pestrej škále farieb. Paleta farieb obsahuje 36 melírových odtieňov, ktorých dezény počas dennej prevádzky opticky pohlcujú vzniknutú nečistotu. Rôzne sú prevedenia v roliach a v štvorcoch či obdĺžnikoch tvaroch, z ktorých je možné vyskladať rôzne vzory na podlahe.

Údržba 
Marmoleum jedna z najvhodnejších krytín pre zaneprázdnených ľudí! Čistenie je veľmi jednoduché, utiera sa prachovým mopom a raz za týždeň ju stačí pretrieť namokro s vhodným čistiacim prostriedkom. 

Ak ste s rozhodli pre túto krytinu, ceny sa budú odvíjať od typu a farby, ktoré ste si zvolili. Viac informácii nájdete na www.norem.sk.