Chráňte svoju firmu pred požiarom vďaka prevencii

Viesť vlastnú spoločnosť, obzvlášť väčšiu, rozhodne nie je ľahkou úlohou. Okrem toho, že pochopiteľne potrebujete fungovať so ziskom (lebo veď ako inak chcete podnikať), musíte dbať na množstvo vecí.

schutterstock_hasiaci_pristroj21

Na ochranu pred požiarom rozhodne nezabúdajte

Jednou z nich je aj bezpečnosť na pracovisku. Isto vám hneď napadli pravidelné školenia BOZP. Bezpečnosť však nie je len o predchádzaní úrazom pri bežných pracovných činnostiach vašich zamestnancov aj keď aj to je samozrejme dôležitý prvok ochrany vašich zamestnancov a aj vášho majetku.

Chrániť sa však treba aj pred katastrofou, ktorá môže položiť na kolená nejednu spoločnosť. Hovoríme o požiari. Po ňom môže z vášho podnikania ostať doslova len popol. Najúčinnejšou zbraňou proti požiaru je prevencia. Ak sa totižto veľmi rozšíri, len ťažko sa dostáva pod kontrolu.

Na riziko požiaru preto treba myslieť naozaj pri všetkom. Aj napríklad pri stavebných úpravách, keď je narušená požiarno-deliaca konštrukcia. Takéto narušenie je potrebné zabezpečiť proti prenosu požiaru certifikovanými protipožiarnymi upchávkami. Montáž musí samozrejme vykonať odborne spôsobilá osoba, aby ste si mohla byť istá, že majetok vašej spoločnosti je v bezpečí.

Mať dostatok správne rozmiestnených hasiacich prístrojov je dobré, ale sú aj v poriadku? 

Nezabúdajte ani na pravidelnú kontrolu hasiacich prístrojov. Môžete ich totižto na firme mať, ale ak zlyhajú pri vznikajúcom požiari práve kvôli zanedbanej kontrole, výsledok bude rovnaký ako keby bola vaša firma bez nich. A samozrejme, takouto kontrolou si aj plníte zákonnú povinnosť. Ochrana vášho majetku by však mala byť silnejším dôvodom, prečo kontrolu nezanedbávať.

Ako často by sa mala kontrola hasiacich prístrojov robiť? Zákon hovorí, že raz za 12 mesiacov, prípadne raz za 24 mesiacov ak tak určí výrobca. Okrem toho je dobré raz za 3 až 5 rokov (podľa typu hasiaceho prístroja) vykonať aj tlakovú skúšku, ktorá môže odhaliť, či náhodou nie je funkčnosť prístroja znížená poklesom tlaku alebo poškodením.

Zdroj obrázka: Autor: riopatuca / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.