Stojíte pred výberom práčky? Zopár parametrov majte v hľadáčiku

Či už zariaďujete novú domácnosť alebo len nastal čas výmeny starého spotrebiča a vás čaká nákup novej práčky, zamerajte svoju pozornosť predovšetkým na kilá. Nie tie vaše, ale kilá bielizne, ktorú je práčka schopná vyprať. Pre veľkú rodinu malá stačiť nebude.

shutterstock_pracka21

Ideál je tak akurát – ale koľko to je?

Ak plánujete prať sám pre sebe, či pre dvoch ľudí je pomerne zbytočné zahltiť si priestor veľkým spotrebičom. Ideálna pre vás v takom prípade bude menšia, užšia práčka s vrchným plnením, ktorá bez problémov zvládne až 5 kg špinavej bielizne.

Ak však výhľadovo plánujete rodinu, odporúčame hneď zo začiatku zvoliť práčku väčšiu, s objemom aspoň 7 kg bielizne. Ďalšia výbava a funkcie sú čisto na vašich preferenciách a samozrejme finančných možnostiach.

„Smart“ riešenia, alebo iba marketing?

Podobne ako u ostatných moderných spotrebičov, aj u práčky sa stretnete s chytrými riešeniami, ktoré vás majú ohúriť a v ideálnom prípade odľahčiť o nejakú tú stovku naviac. Nie vždy sú však tieto riešenia skutočne praktické a využiteľné v bežnej prevádzke.

Čo ale iste oceníte, je napríklad funkcia osvieženia bielizne, ktorá padne vhod napríklad, keď sa vám náhodou podarí bielizeň v nej zabudnúť a nezavesiť. Vďaka tejto funkcii práčka v skrátenom programe dokonale zvlhčí, takže keď ho potom dôkladne vyvesíte, nemusíte sa báť zdĺhavého žehlenia.

So sušičkou alebo bez

To je otázka, pred ktorou stojí mnoho ľudí. Niekto o tomto variante uvažuje z praktických, iný z priestorových dôvodov. A i keď je to možnosť lákavá, je dobré ju predom zvážiť. Toto riešenie je totiž o technických kompromisoch, a tie nemusia každému vyhovovať. Jednak takýto spotrebič potrebuje na svoju prevádzku viac elektrickej energie a jednak kapacita prania presahuje kapacitu sušenia.

V praxi to znamená, že pri práčke so sušičkou budete musieť vypratú bielizeň sušiť na viac ráz.

Zdroj obrázka: FabrikaSimf / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.