Vytlačiť túto stránku

Práca s architektom

Napísal femme 04. november 2008

Aj vy ste sa dostali do situácie, že idete rekonštruovať či stavať dom a neviete sa rozhodnúť či zvoliť katalógový dom alebo dôverovať architektovi?

Skôr ako sa rozhodnete ponúkame vám výhody aj nevýhody spolupráce s architektom:

- Návrh z katalógu je síce lacnejší než individuálny projekt od architekta, ale menej originálny.

- Projekt od architekta budete mať navrhnutý podľa vašich predstáv a potrieb, ale na druhej strane vypracovanie projektu bude trvať aj niekoľko mesiacov.

- Pozitíva individuálneho návrhu: architekt navrhne správnu orientáciu budovy na pozemku, obstará všetky povolenia na stavbu, ponúkne stavebnú firmu aj so stavebným dozorom s ktorým môže konzultovať prípadne nezrovnalosti.

- Katalógový návrh neráta s interiérovým dotvorením domu, na rozdiel od architekta, ktorý vám po vzájomnej dohode pomôže s textilom, nábytkom a s výberom farieb.

Tak už ste sa rozhodli, čo je pre vás najlepšie? Tí, ktorý zvolili architekta, teraz majú ešte jednu úlohu a to ako najlepšie vybrať odborníka, ktorý im vyhovie po všetkých stránkach. Nezabúdajte, že stavba nového domova nesie určitú zodpovednosť, aby ste sa v ňom cítili dobre po celý čas a preto nemá význam robiť veci len polovičato.

Výber a zmluvné dohody

Vyberajte z viacerých kandidátov, podľa odporúčania a práce, ktorá za nimi stojí. Ak nemáte niekoho, kto by vám poradil, navštívte internetovú stránku komory slovenských architektov (http://www.komarch.sk/), na ktorej nájdete zoznam architektov a ich adresy. Ďalším možným zdrojom sú odborné časopisy a ceny za spracovanú projektovú realizáciu. V prípade, že vás oslovil nejaký konkrétny realizovaný dom, zájdite si ho pozrieť, pretože fotky sú niekedy klamné. 

Dôležitú úlohu zohráva aj vzájomná sympatia medzi vami a architektom. Na prvých stretnutiach zistíte, či je možná vzájomná komunikácia, či počúva vaše predstavy a akým spôsobom vám predkladá  svoje plány.

Ak máte za sebou aj túto etapu, pristúpte k uzatvoreniu zmluvy o realizácii „Zmluva o dielo“, medzi vami a konkrétnou projekčnou spoločnosťou/architektom, ktorá bude vzájomne chrániť obe strany. Zmluva obsahuje povinnosti a právomoci realizátora, výkony, výkonové fázy a honoráre. Honorár môže byť paušálny alebo tarifný. Ceny sú odvodené aj od úspešnosti a významnosti architekta, ak získal odborné ocenenia, pripravte sa, že aj realizácia bude  drahšia. Na druhej strane zmluva chráni aj vás, pretože je presne uvedený rozsah  objednaných prác, doba realizácie a suma. Samotný návrh stojí od 50 000 korún a konzultácie od 400 korún, ale to sú len orientačné sumy, viac informácii o tvorbe cien nájdete na internetovej stránke Slovenskej  komory architektov (http://www.komarch.sk/) a zároveň z cenníka projekčnej kancelárie.

Spolupráca

Nachádzate sa v etape projektových príprav na realizáciu a preto jasne povedzte architektovi na čom vám záleží, aké sú vaše priority v dome a nechajte si spracovať prvé návrhy. Kvalitný architekt nerád vstupuje do katalógových projektov alebo kopíruje iné realizácie, zároveň vie ponúknuť také finančné varianty, ktoré vás uspokoja a nebudú na úkor kvality. Neponáhľajte sa s rozhodovaním a diskutujte o možnostiach. Ak ste sa dohodli aj na interiérových prácach, nenechajte sa ovplyvniť návrhmi, v ktorých by ste sa necítili dobre. Inšpirácie hľadajte v časopisoch o bývaní, na internete a v konzultáciách s architektom. Ak sa budete aspoň s časti pridŕžať našich rád, určite nepochybíte a budete spokojní.