Záhradkárčenie v meste? Ľahšie, než si myslíte

Záhradkárčenie je radosť a je jedno, či sa staráte o rozľahlú záhradu, jeden záhonček alebo o rastliny na balkóne. Tak či tak prináša pohyb na čerstvom vzduchu, tak potrebný relax a radosť z výsledkov. Hoďte preto výhovorky za hlavu a vrhnite sa na záhradkárčenie aj vy, zvládnete to aj v meste.

A čo viac, apríl je na začiatok ideálny...

Záhradkárčenie v meste sa teší čím ďalej tým väčšej popularite. Aj jeho možnosti sa stále rozširujú. Už nemusíte pestovať paradajky len na balkóne, sú tu komunitné záhrady, ktoré nájdete v takmer každom väčšom meste, nielen v Bratislave. Keď sa na prechádzke po meste rozhliadnete, určite hravo nájdete balkóny, terasy alebo aspoň okenné parapety plné kvetín. Záhradkárčenie je skrátka trend, ktorý prináša svoje ovocie.

Za prácou aj vzťahmi

Je to už pár rokov, čo sa aj u nás začali po veľkých mestách ako Londýn, Berlín, Viedeň a ďalších rozmáhať komunitné záhrady a záhradky. Tento trend sa udržal dodnes, ba čo viac, naraziť na ne môžete takmer kdekoľvek, veď nielen že dobre poslúžia ich majiteľom a nájomcom, poslúžia aj okoliu, ktoré často kultivujú. Vo vnútroblokoch, na sídliskách medzi panelákmi, pri školách aj mestských úradoch, na strechách domov, ľudia si ich zamilovali. Princíp fungovania je jednoduchý, stačí si, v prípade že nemáte vlastnú záhradku, prenajať záhon či nádobu so zeminou a začať pestovať. Pri práci oceníte aj kvalitných pomocníkov, ako napríklad malú lopatku na sadenie kvetín, ručný kyprič na prevzdušnenie záhonov alebo viacúčelové nožnice na všestranné využitie napríklad na strihanie byliniek, kvetov či šnúrok. Tie od Wolf-Garten sú ideálnou kombináciou kvality, ceny, a naviac so zárukou 35 rokov.[1] Nezabudnite, že na komunitnej záhradke môžete pestovať nielen ovocie, zeleninu či bylinky, ale tiež vzťahy s ostatnými záhradníkmi a susedmi.

Odhaľte možnosti balkónu

Aj na balkóne je možné vypestovať mnoho vecí, v prípade správnych kombinácií budete zbierať úrodu a váš balkón bude pre svoju krásu stále priťahovať oči susedov. Neveríte? Trik je v kombinovaní pestovania zeleniny a kvetov v jednom kvetináči či nádobe. Ak dobre zvolíte kvety, zeleninu krásne ochránia. Ochranné účinky majú afrikány, aksamitník, kapucínka, nechtík lekársky a napríklad klasické petúnie. Na balkóne hravo vypestujete paradajky, reďkvičky, šaláty, hrášok, špenát a rukolu, papriky i uhorky. Čo sa byliniek týka, kúpte si ich v záhradníctve, nie v supermarkete. Tie sú totiž určené k rýchlej spotrebe, a tak vám pravdepodobne skoro vyhynú. Bylinky pestujte v samostatných kvetináčoch, majú totiž iné nároky na vodu než ostatné rastliny. Pri záhradkárčení na balkóne oceníte samozavlažovacie kvetináče, rastliny je dobré tiež občas prihnojiť. Špeciálne hnojivo pre balkónové rastliny a rastliny v kvetináči nájdete v produktovom rade Natura Bio od Wolf-Garten. Aké má 

výhody? Hnojivo je čisto rastlinného pôvodu naviac obohatené o mikroorganizmy, ktoré posilňujú korene rastliny a zvyšujú jej odolnosť.

 „Apríl sa zelení, v záhrade sa nelení“

Štvrtý mesiac v roku je ideálnym na začiatok záhradkárčenia. Jarné slniečko a príjemné teploty ťahajú von nielen prírodu, ale aj majiteľov záhrad. Po revitalizácii po zime je možné sa pustiť do siatia, či už do skleníkov alebo priamo do pôdy. V skleníku zasejte karfiol, brokolicu, ružičkový kel, do pôdy potom už môžu prísť reďkvičky, hlávkový šalát, špenát, mrkva, petržlen alebo napríklad cibuľa. Nezabudnite ani na zemiaky! Z kvetov potom rovno do pôdy môžete zasadiť napríklad slnečnice alebo nechtík lekársky. Pri práci na záhrade určite oceníte pracovné rukavice. Spoločnosť Wolf-Garten ponúka hneď niekoľko typov. Na presádzanie zvoľte jemné rukavice s protišmykovými plochami na dlani, na rýľovanie siahnite naopak po variante s vysokou odolnosťou voči oteru. Vybrať si môžete aj rukavice na prácu so strojmi či zvoliť si univerzálne na všetky činnosti v záhrade.

Apríl je aj mesiac, kedy je dobré začať s pravidelným kosením trávy. Všetko sa ale odvíja predovšetkým od počasia a nadmorskej výšky danej oblasti. Ak teda váš trávnik dosiahne výšku 10 cm, oprášte po zime kosačku. Ak si však radi prácu uľahčíte a prenecháte ju radšej odborníkom, vyskúšajte robotickú kosačku. Výborne poslúži napríklad nový model XR1 500 od značky Cub Cadet s plávajúcim žacím ústrojenstvom,  ktoré sa perfektne prispôsobí terénu. Vďaka technológii čističa mulčovača dochádza k odstráneniu trávnej hmoty z telesa kosačky v priebehu kosenia. S použitím špeciálnej aplikácie naviac môžete svoju kosačku ovládať pohodlne pomocou svojho smart telefónu.

[1] Záruka 35 rokov sa vzťahuje na produkty značky WOLF-Garten multi-star®. Bližšie informácie k záruke nájdete na www.wolf-garten.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.