Vytlačiť túto stránku

Čo ste doteraz nevedeli o toaletách

Napísal KG 04. december 2018

Toaleta pre väčšinu predstavuje štandardné vybavenie domácnosti. Vo svetovom meradle však prítomnosť klasickej toalety mnohokrát znamená nedosiahnuteľný luxus. 

wc 1200x800

V skutočnosti je až sedem miliárd obyvateľov vlastníkom mobilného telefónu, avšak len 4,5 miliárd ľudí má k dispozícii bežné zariadenie toalety.  

Ukazovateľ životnej úrovne

Najadekvátnejším ukazovateľom životnej úrovne obyvateľstva je práve stav toaliet v krajine. Zahŕňa v sebe celú etiketu, ktorá je na každom kontinente odlišná. Zatiaľ čo vo vyspelých krajinách objavíte luxusné toalety, v tých chudobnejších či zaostalých budete radi, ak nejakú nájdete, prípadne vás prekvapí minimálne jej odlišné používanie. V Európe je nepísaným štandardom „sedací“ záchod, pričom v lacnejších hoteloch či vlakoch mnohých krajín môžete objaviť „turecké“, ktoré sú štandardom v Ázii.  Tie majú podobu dvoch keramických či betónových podložiek pod nohy s dierou uprostred. Mnohých prekvapí, že pri týchto typoch toaliet nie je k dispozícii toaletný papier.  Namiesto neho sú vybavené kohútikom s čistou vodou a malým vedrom. V Tibete  naopak návšteva toalety predstavuje niečo ako povestný čaj o piatej v Anglicku. Používanie toalety v spoločnosti ostatných pripomína skôr spoločenskú aktivitu, pri ktorej sa ľudia zvyknú stretnúť a porozprávať. 

Z extrému do extrému 

Jednou z najvyspelejších toaletových kultúr sa pýši napríklad Japonsko. Samozrejmosťou je vyhrievané sedadlo či bezdotykové tlačidlo. Zároveň sú však toalety príznačné dodržiavaním prísnej hygieny. Pred vstupom je dokonca potrebné vyzuť si topánky, keďže hneď po otvorení dvier vás víta sterilný svet. V hongkongskom klenotníctve Hang objavíte dokonca záchodovú misu, ktorá je vyrobená z čistého zlata. Bolestivým paradoxom je však taká záchodová kultúra v Indii. Toaletu predstavuje diera v zemi a vedro s vodou. Prívlastok najosamelejšej toalety na svete získala zase toaleta na Sibíri. Záchod sa týči na útese vo výške 2600 metrov bez akéhokoľvek zabezpečenia a keďže sa nachádza na vysokom pohorí, jeho návštevníkmi sú zväčša len pracovníci meteorologickej stanice. 

Najzdravšia alternatíva 

Mnohých iste prekvapí, že medzi najzdravšiu formu toaliet patria najmä turecké záchody. Tie podľa odborníkov poskytujú človeku prirodzenú polohu, ktorá je zdravá pre tráviaci systém a črevá. Zároveň sú i omnoho hygienickejšou alternatívou v prípade, že táto toaleta neposkytuje svojmu návštevníkovi toaletný papier ako je zvykom. Vedro s vodou považujú odborníci za adekvátnejšiu formu hygieny, ktorá je zároveň i ekologickejšia a šetrnejšia voči životnému prostrediu.  

Toaleta naša každodenná 

I keď je táto problematika pre mnohých bizarná, pravdou je, že pobyt na toalete je neoddeliteľnou súčasťou života. Priemerný človek totiž na záchode strávi približne 3 mesiace svojho života, počas ktorých odpovedá až na jednu desatinu svojich sms správ a denne za ne priemerne míňa približne 5 centov. V minulosti bolo v antickom Ríme okolo toaletovej kultúry postavené celé náboženstvo. Rimania okrem iných bohov uctievali totiž i Boha Toalety a Boha Exkrementov. Toaleta pre nich teda nepredstavovala len vybavenie bohatších domácností, ale v určitom slova zmysle i obsiahlejšiu filozofiu. Dnes je stredobodom pozornosti najmä správne dodržiavanie hygieny a hrozba nečistôt a baktérií na verejných toaletách. 

Trauma z priestorov verejných toaliet  

Najväčším tŕňom v oku toaliet našich životných podmienok sú práve toalety určené pre širšiu verejnosť. Mnohokrát nezodpovedajú štandardom vyspelej krajiny a na ich zanedbané vybavenie či hygienu trpia najviac tí najmenší. Školské toalety by si v mnohých prípadoch vyžadovali rozsiahle rekonštrukcie, chýba im vybavenie hygienickými potrebami, alebo neposkytujú dostatok súkromia. Bežnou praxou je, že toaletný papier či papierové utierky sú na školách nedostatkovým tovarom. Nepriaznivé podmienky pôsobia negatívne najmä na deti, ktoré si mnohokrát nevedome vybudujú traumy či bloky a stránia sa kontaktu s toaletami. Naopak pri vhodných podmienkach majú možnosť naučiť sa správne hygienické zásady. Prínosnými sú v tejto oblasti mnohé projekty, napríklad projekt Domestos pre školy, ktorý prináša osvetu pre tých najmenších a zároveň ich motivuje k tomu, aby udržiavali svoje zdravie. Spolupracuje s každou treťou školou na Slovensku a svojimi aktivitami prispieva k lepším podmienkam na toaletách, vrátane šírenia osvety v rámci budovania hygienických návykov.