5 „izboviek“, ktoré v dome nosia šťastie. Poznáte ich?

Napísal Kristína Chudá 10. máj 2024

Ste poverčivá a rada sa obklopujete vecami, ktoré majú priniesť šťastie? Zaobstarajte si alebo darujte niekomu blízkemu rastliny, ktoré sú šťastné.Je dokázané, že živé rastliny v byte výrazne pozitívne ovplyvňujú naše životné prostredie a taktiež našu náladu. 

freepik_happy_home_flowers

Vedeli ste, že niektorým z nich sa dokonca prisudzuje aj to, že vedia do domu priniesť šťastie? Našli sme týchto päť!

Domáce šťastie

Táto roztomilá nežná rastlina, po latinsky helxine, vás upúta už svojim názvom. Miluje vzdušnú vlhkosť, preto ju nebude robiť dobre miesto pri kúrení, naopak vás pochváli za pravidelné rosenie. Má rada svetlo alebo ľahký polotieň, na priame slnko si nepotrpí. Pestujte ju ako závesnú, keď bude mať všetko, čo potrebuje, teda aj občasné prihnojenie, rýchlo zaplní kvetináč a potom sa odmení bohatým vodopádom lístkov. Tie sú drobné, takže budia dojem tisícok korálikov. 

Chryzantéma

V poslednej dobe sme si ju veľmi obľúbili, ale aby sme ju považovali za vyložene vianočnú alebo novoročnú rastlinu, tak ďaleko ešte nie sme. A pritom chryzantéma je presne tá rastlina, ktorá sa – ako črepníková, tak aj rezaná – skvele hodí do sviatočných väzieb, ladí s vianočnými hviezdami, imelom i čečinou. Na tieto účely sa využíva hlavne biela, žltá alebo karmínová, ale záleží len na vás, v akých tónoch plánujete výzdobu. V Ázii je chryzantéma považovaná za kvet šťastia, v Číne patrí spolu s lotosom, kaméliou a pivonkou do štvorlístka šťastných rastlín.

Krasula 

Traduje sa, že ten, kto ju má doma, je zahŕňaný šťastím a peniazmi. Určite nie ste tak poverčiví, aby ste verili, že by vám kvietok mohol priniesť šťastie, ale hrúbka vám prihrá určite to pestovateľské. Bude sa jej dariť aj pri tom, kto umorí aj umelé rastliny. Crassula ľahko rastie v bežnom substráte, a pretože patrí medzi sukulenty, nepohrdne ani zeminou s pieskom. Nevadí jej suchý vzduch a odpustí vám, keď ju zabudnete zaliať. Je suchomilná. Pokiaľ ju dáte v lete von, mala by stáť tam, kde bude chránená pred dažďom. Nebude chcieť piť s pribúdajúcim žiarom. Môžete si ju vytvarovať do krásneho stromčeka. Lístky, ktoré odstrihnete, nevyhadzujte. Stačí ich položiť na vrstvu zeminy a ony rýchlo zakorenia.

Štvorlístok

Túto rastlinu spoznajú všetci, či už má zelené alebo tmavo červené lístky. Hovorí sa jej ľudovo štvorlístok, avšak botanicky sa jedná o šťaveľ. Milovníci prírody poznajú z lesných podrastov šťaveľ kyslý, nám ale pôjde hlavne o tie s druhovým názvom štvorlistý alebo purpurový. Sú nielen pôvabnou dekoratívnou rastlinou, ale aj vhodným darčekom na sviatky konca roka. „Štvorlístkový“ šťaveľ si budeme musieť zaobstarať v kvetinárstve, pretože za normálnych okolností si cez zimu dopraje vegetačný pokoj. Cez leto ho môžeme mať vonku, ale pokiaľ možno v polotieni. Na jar av lete dokonca vykvitne, v tom čase si vyžaduje viac vlahy, ale nie premokrenie. Zatiaľ čo šťaveľ štvorlistý má typické zelené listy s purpurovým stredom, purpurový o farbe svojich listov hovorí jasnou rečou.

Šťastný bambus

V Ázii je považovaný za rastlinu úspechu, šťastia a hojnosti. Bambus je totiž rastlina, z ktorej môžete urobiť nábytok, ale taktiež si môžete pochutnať na bambusových výhonkoch. Navyše je to rekordér v rýchlosti rastu a je veľmi odolný. Možno vás prekvapí, že patrí do čeľade lipnicovitých, ktorým bežne hovoríme trávy. Pestujeme ho väčšinou na záhrade alebo v nádobách na terase. To, čomu hovoríme „domáci bambus“ alebo tiež „lucky bamboo“ (čiže šťastný bambus), je však dratená. A to už sme v čeľadi špargľaté, s klasickou potravou medvedíkov panda to nemá nič spoločné. Šťastný bambus si väčšinou kúpime ako zelenú, všelijako pokrútenú „palicu“. Ľahko sa pestuje v nádobe s vodou a pekne obrastá listy. K dostaniu bývajú aj „bambusové“ zväzočky. Kto pozná dratené, vie, že sa ľahko uchytí aj v substráte. A keď pekne porastú, budete sa cítiť šťastní.

Ilustračné foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.